امروز: سه شنبه 29 اسفند 1402
دسته بندی محصولات
بخش همکاران
بلوک کد اختصاصی

بررسی كاربرد جی آی اس در ساماندهی مدارک علوم زمین

بررسی كاربرد جی آی اس در ساماندهی مدارک علوم زمین دسته: زمین شناسی
بازدید: 4 بار
فرمت فایل: doc
حجم فایل: 118 کیلوبایت
تعداد صفحات فایل: 28

پیچیدگی، تنوع وحجم انبوه اطلاعات جغرافیایی ازیك سو و توانایی‌های رایانه درعرصه اطلاعات ازسوی دیگر، فلسفه وجودی سیستم‌‌های اطلاعات جغرافیایی(جی‌آی‌اس) را تبیین می‌كند

قیمت فایل فقط 24,700 تومان

خرید

موضوع

بررسی كاربرد جی‌آی‌اس در ساماندهی مدارك علوم زمین

چكیده

پیچیدگی، تنوع وحجم انبوه اطلاعات جغرافیایی ازیك سو و توانایی‌های رایانه درعرصه اطلاعات ازسوی دیگر، فلسفه وجودی سیستم‌‌های اطلاعات جغرافیایی(جی‌آی‌اس) را تبیین می‌كند.

 ازآنجاكه بخش عمده اطلاعات علوم زمین موجود در پایگاه‌های مركز اطلاعات و مدارك علمی ایران، شامل اطلاعات مكانی وتشریحی است، مناسب ورود به سیستم‌های اطلاعات جغرافیایی می‌باشد و می‌توان این اطلاعات را آماده استفاده در این سیستم‌ها نمود. پژوهش حاضر با این دیدگاه و با هدف بررسی كاربرد جی‌آی‌اس در ساماندهی مدارك علوم زمین موجود در مركز انجام شده است. در راستای رسیدن به این هدف، پس ازگردآوری كلیه اطلاعات توصیفی و مكانی مورد نیاز مرتبط با علوم زمین از پایگاه‌های مركز،كار تفكیك،كنترل، دسته‌بندی وكدگذاری آن‌ها برای ورود به سیستم اطلاعات جغرافیایی انجام شد. به منظور ایجاد پایگاهی از اطلاعات فوق، با مجموعه داده‌ها، لایه‌های اطلاعاتی مربوطه تشكیل شد و به منظور نمایش، تشریح و انجام تحلیل‌های لازم بر روی داده‌ها، مورد استفاده واقع گردید.

بدین وسیله علاوه بر دسترسی صحیح و سریع به داده‌های مورد نیاز در یك حجم وسیع، امكان ارائه و به تصویركشیدن اطلاعات مكانی و موضوعی در قالب نقشه، جدول و نمودار، ویرایش و بهنگام نمودن داده‌ها ونیز امكان استفاده از داده‌های موجود در جهت اهداف مختلف و براساس نیازهای گوناگون كاربران فراهم می‌گردد. همچنین زمینه‌ای برای شناساندن و معرفی قابلیت‌ها و پتانسیل‌های متعدد و در عین حال، تشخیص خلأ‌های مطالعاتی مناطق مختلف جغرافیایی ایجاد خواهد شد. نهایتاً به‌منظور تعمیم كاربرد این سیستم در ارتباط با دیگر اطلاعات موجود در پایگاه‌های مركز (كه به نحوی با موقعیت مكانی در ارتباط‌اند)، مدلی از فرایند انجام این طرح ارائه شده است.

كلیدواژه‌ها: سیستم اطلاعات جغرافیایی (جی‌آی‌اس) / پایگاه‌های اطلاعاتی/ اطلاعات توصیفی / اطلاعات مكانی 

مقدمه

(جی‌آی‌اس) یك سیستم اطلاعاتی است كه پردازش آن بر روی اطلاعات مكان مرجع یا اطلاعات جغرافیایی است و به كسب اطلاعات در رابطه با پدیده‌هایی می‌پردازد كه به‌نحوی با موقعیت مكانی در ارتباط‌اند. به‌كارگیری این ابزار با امكان استفاده در شبكه‌های اطلاع‌رسانی جهانی، یكی از زمینه‌های مناسب و مساعد در جهت معرفی توان‌ها و استعدادهای كشور در سطح جهانی است.گسترش روزافزون شبكه كاربران این سیستم‌ها از جمله نكات اساسی است كه می تواند به قابلیت‌ها و توانایی‌های این سیستم بیفزاید.

در حال حاضر از این سیستم‌ها بسته به نیازهای هر منطقه یا كشور در بخش‌های مختلف (مانند مطالعات زیست‌محیطی، برنامه‌ریزی شهری و شهرداری، خدمات ایمنی شهری، مدیریت حمل و نقل و ترافیك شهری، تهیه نقشه‌های پایه، مدیریت كاربری اراضی، خدمات بانكی، خدمات پستی، مطالعات جمعیتی و مدیریت تأسیسات شهری مثل برق، آب،گاز، و..) استفاده می‌شود و با گذشت زمان و توسعه سیستم‌ها، كاربرد جی‌آی‌اس به كلیه بخش‌های مرتبط با زمین گسترش یافته است.

مطالعه حاضر نیز با در نظرگرفتن مسائل فوق درصدد است ضمن معرفی بخشی از توان‌ها و مزایای این سیستم در دسترسی سریع به اطلاعات، تحلیل اطلاعات به طور یكجا و با هم، بهنگام‌سازی، دقت و سرعت بالای عمل، و ....، كاربرد و نحوه استفاده از آن را در ارتباط با مجموعه اطلاعات علوم زمین موجود در پایگاه‌های اطلاعاتی مركز اطلاعات و مدارك علمی ایران مورد بررسی قرار دهد و ارزیابی نماید.

تاریخچه ایجاد جی‌آی‌اس (مروری بر مطالعات انجام شده)

اولین نمونه از یك جی‌آی‌اس ملّی، جی‌آی‌اس كانادا[2] است كه از اواخر1960 به این طرف ‌به صورت پیوسته مورد استفاده قرار گرفته است. در دهه‌های 1970 و1980 میلادی پیشرفت‌های قابل ملاحظه‌ای در فناوری جی‌آی‌اس به وجود آمد، به طوری كه عبارت «سیستم اطلاعات جغرافیایی» در مورد مجموعه ابزارهایی برای تحلیل و نمایش نقشه‌ها و ادغام فنون و شیوه‌های آماری و نقشه‌ای و كاربرد فراگیرتر آن، بویژه برای تحلیل تأثیرات وخط مشی‌های دولتی به كارگرفته شد. در حالی‌كه سابقه فناوری جی‌آی‌اس دركشورهای غربی ازجمله كانادا وآمریكا به بیش از40 سال می‌رسد، فناوری جی‌آی‌اس در اغلب كشورهای جهان سوم بسیار جوان می‌باشد. از ویژگی‌های جی‌آی‌اس در كشورهای غربی هماهنگی بین فناوری و آموزش وكاربرد آن است، درحالی كه دركشورهای جهان سوم، ورود فناوری قبل از آموزش و مهارت‌اندوزی مربوط به آن صورت می‌گیرد. در ایران، اولین مركزی كه به طور رسمی استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی را در كشور آغاز كرد سازمان نقشه‌برداری كشور بود كه در سال 1369 براساس مصوبه مجلس شورای اسلامی، عهده‌دار طرح به كارگیری این سیستم شد. این سازمان در حال حاضر مشغول تهیه نقشه‌های توپوگرافی 1:25000 از عكس‌های هوایی با مقیاس 1:40000 می‌باشد و این فرصتی است برای تبدیل این نقشه‌ها به ساختارهای رقومی و تأسیس پایگاه توپوگرافی ملی[3] كه نیازهای كاربران را در زمینه جی‌آی‌اس  برآورده می‌كند.

در همین راستا «شورای ملی كاربران سیستم‌های اطلاعات جغرافیایی»[4] به منظور سیاست‌گذاری، برنامه‌ریزی و هماهنگ‌سازی فعالیت‌ها در زمینه جی‌آی‌اس، تحلیل نیازمندی‌ها و همچنین بهره‌برداری شایسته از كلیه ظرفیت‌های علمی، فنی و نیروی انسانی در راستای ایجاد و به كار‌گیری جی‌آی‌اس و با توجه به وظایف سازمان نقشه‌برداری كشور در خصوص تدوین و ایجاد سیستم‌های اطلاعات جغرافیایی ملی، در دی ماه 1372 تأسیس گردیده است.

قیمت فایل فقط 24,700 تومان

خرید

برچسب ها : كاربرد جی آی اس در ساماندهی مدارک علوم زمین , جی آی اس , سیستمهای اطلاعات جغرافیایی , سیستم اطلاعات جغرافیایی جی آی اس , پایگاه های اطلاعاتی , اطلاعات توصیفی , اطلاعات مكانی

نظرات کاربران در مورد این کالا
تا کنون هیچ نظری درباره این کالا ثبت نگردیده است.
ارسال نظر