امروز: سه شنبه 29 اسفند 1402
دسته بندی محصولات
بخش همکاران
بلوک کد اختصاصی

زمین شناسی ایران

زمین شناسی ایران دسته: زمین شناسی
بازدید: 4 بار
فرمت فایل: doc
حجم فایل: 82 کیلوبایت
تعداد صفحات فایل: 92

واحدهای زمین ساختی عبارتند از نواحی كه دارای سرگذشت زمین شناسی وتاریخی مشابهی می باشند د رتعیین یك واحد تكنونیكی شش عامل رخساره های سنگی، فعالیت های ماگمائی، دگرگونی، فازهای كوه زایی، شیوه ی چین خوردگی وبالاخره روندها، اهمیت داشته ونقش اساسی را به عهده دارند واحدهای زمین ساختی ایران اجمالا به صورت زیر می باشد

قیمت فایل فقط 23,400 تومان

خرید

زمین شناسی ایران

واحدهای زمین ساختی ایران

واحدهای زمین ساختی عبارتند از نواحی كه دارای سرگذشت زمین شناسی وتاریخی مشابهی می باشند. د رتعیین یك واحد تكنونیكی شش عامل رخساره های سنگی، فعالیت های ماگمائی، دگرگونی، فازهای كوه زایی، شیوه ی چین خوردگی وبالاخره روندها، اهمیت داشته ونقش اساسی را به عهده دارند. واحدهای زمین ساختی ایران اجمالا به صورت زیر می باشد.

1-جنبه های پایدار

ایران زمین بین دو سپر عربستان در جنوب غربی و ورق توران در شمال شرق قرار گرفته است. پلاتفرم عربستان به طرف شمال شرقی ادامه یافته و به وسیله رسوبات آبرفتی دشت خوزستان پوشیده میشود. ورق توران نیز در تركمنستان قرار دارد. دنباله این ورق در نواحی سرخس با رسوبات جوان پوشیده شده است. لبه جنوبی این ورق كوهستان های كپه داغ می باشد.

2-كوهستان زاگرس

كوهستان های زاگرس، باامتداد شمال غرب- جنوب شرق دنباله رشته كوه های جنوبی آلپ می باشد.

زاگرس به طور عرضی به نواحی مختلفی تقسیم بندی شده است كه عبارتنداز:

الف-كمربند چین خورده زاگرس

ب-زاگرس مرتفع

ج-ناحیه سنندج سیرجان

د-ناحیه ارومیه بزمان

الف-كمربند چین خورده زاگرس

سپر عربستان با شیب كمی به طرف شمال شرقی ادامه یافته و رسوبات دوران اول تا نئوژن بدون دگرشیبی زاویه ای در روی آن گسترش یافته اند. حوزه زاگرس از ابتدای دوران دوم از سایر قسمت های ایران باوجود یك نشست دایمی تمیز داده می شود. وجود رسوبات تبخیری سازند هر مز موجب عدم هماهنگی در چین خوردگی این ناحیه گردیه است.

همچنین گنبدهای نمكی متعلق به سازند هرمز در این كمربند چین خورده مشاهده می شود. به طوری كه قبلا اشاره شد روند كلی كمربند چین خوردنه زاگرس شمال غربی-جنوب شرقی است ومحور چین ها نیز همین روند را نشان می دهد. اما نوعی موجسانی در چین ها مشاهده می گردد كه جهت شمال-جنوب را نشان می دهد و با روند بسیار كهن شمال جنوب سپر عربستان موازی است. این حركات رابطه نزدیك بین كمربند چین خورده زاگرس با سپر عربستان را نشان می دهد.رسوبات زاگرس با ضخامت چندین هزارمتر در كوهزایی آلپی پایانی چین خوردی یافته اند.

ب-زاگرس مرتفع

این ناحیه را به عنوان روراندگی زاگرس یا زون خرد شده زاگرس نامیده اند. كمربند چین خورده زاگرس بدون سر حدی تند به ناحیه باریكی از روراندگی متعدد كه به خط راندگی اصلی در طرف شمال شرقی ختم می شود منتهی می گردد. در این ناحیه رسوبات دوران اول و دوم در چندین رواندگی فلس مانند به روی طبقات جوانتر دوران دوم وسوم رانده شده اند. روند این ناحیه مانندكمربند چین خورده زاگرس است. زاگرس مرتفع عمیق ترین بخش حوضه زاگرس را با سنگ هایی چون مارن،رادیولاریت وافیولیت متعلق به دوران دوم نشان می دهد.

اختلافات عمده زاگرس مرتفع با كمربند چین خورده زاگرس در وجود  افیولیت ها ورادیولاریت فاز كوهزایی لارامی و به طور كلی نوع رسوبات عمیق تر دریایی است.

ج-ناحیه سنندج-سیرجان

در مورد این ناحیه دو موضوع بحث است. اول آنكه برخی از محققین ناحیه سنندج- سیرجان را جزیی از زاگرس می دانند و دوم آن كه به علل شباهت های متعددی كه این ناحیه با مركز ایران دارد آن را از ناحیه زاگرس جدا می نمایند. شباهت این ناحیه با زاگرس به علت روند عمومی شمال غربی-جنوب شرقی آن است. این ناحیه پس از راندگی اصلی زاگرس قرار گرفته و از نظر سرگذشت ساختمانی با مركز ایران والبرز نزدیك است. وضعیت رسوبگذاری ساختمانی و ناپیوستگی های متعدد این ناحیه به شمال و مركز ایران شبیه است.آن چه كه موجب تشخیص این ناحیه از مركز و شمال ایران است نبودن ولكانیك های دوران سوم در آن و وجود روند عمومی زاگرس و بالاخره توسعه فوق العاده ناقص رسوبات دوران سوم در این ناحیه است. توده های نفوذی اواخر ژوراسیك دوران سوم از نوع گرانیت ودیوریت در این ناحیه فراوانند. سنگهای دگرگونی با رخساره آمفیبولیت كه به پركامبرین نسبت داده می شود در نواحی اسفندقه ، حاجی آباد، اقلید، گلپایگان و مریوان مشاهده می شود سنگ های دگرگونی ضعیف از نوع رخساره شیست سبز در سراسر این ناحیه پراكنده اند.

د-ناحیه ارومیه بزمان

این ناحیه را زمانی در ایران مركزی وزمانی دیگر به عنوان كمربند ولكانیكی زاگرس منظور نموده اند. ناحیه دارای امتداد شمال غرب-جنوب شرق است واز كوه صهند در شمال غرب تا نواحی سیرجان در جنوب شرق كشیده شده است.مجموعه سنگ های این ناحیه غالبا گدازه های آندزیتی وداسیتی است كه حاصل فعالیت آتشفشان های دوران سوم است. در برخی از نقاط ناحیه سنگ های آذرین خروجی شدیدا فرسایش یافته وتوده های نفوذی عمیق ظاهر شده است. در این ناحیه بعد از فار كوه زایی لارامی فعالیت ماگمایی شدیدی به صورت خروجی ونفوذی صورت گرفته كه بعد از ائوسن نیز در برخی نقاط به تدریج كاهش یافته است.تراس های وسیع تراورتن در نواحی مختلف به آخرین مرحله فعالیت ولكانیكی این ناحیه تعلق دارد.

ایران مركزی

محدوده ی ایران مركزی از نظرمحققین متفاوت است. این واحد به شكل یك مثلث در مركز ایران قرارگرفته است وقسمتی از ایران خاوری(شمال بلوك لوت) را در بر می گیرد. مرز شمالی آن ناحیه بینالود وگسل میامی می باشد كه در سمت باختر به احتمال زیادبه گسل عطای می پیوندد. مرز ایران مركزی و آذربایجان به هر حال چندان مشخص نیست وبیشتر جاها پوشیده است(نبوی،1355)

قیمت فایل فقط 23,400 تومان

خرید

برچسب ها : زمین شناسی ایران , واحدهای زمین ساختی ایران , کمربند چین خورده زاگرس , زاگرس مرتفع , ناحیه ارومیه بزمان , ایران مرکزی , شمال بلوک لوت

نظرات کاربران در مورد این کالا
تا کنون هیچ نظری درباره این کالا ثبت نگردیده است.
ارسال نظر